Friday, August 7, 2009

Cahaya Baru. Harapan Baru.


Aku merasa sungguh terharu. Bukan kepalang. Terasa seperti rezeki 'turun' dari langit.


Seorang HAMBA ALLAH, telah memasukkan sejumlah wang, kerana Allah, untuk membantu aku membina semula kehidupan yang hampir musnah.


Sungguh aku terasa bagikan bermimpi. Setelah 16 bulan kehidupan aku tidak seperti manusia yang lain. Dan aku cuba untuk bangkit semula. Dan aku terus merayu, merintih kehadrat Allah, akhirnya, dengan kehendakNya juga, aku terasa seperti seseorang telah 'diutuskan' untuk membantu aku, yang serba - serbi kekurangan.


Tidak menunggu lama, sebaik mengambil wang dari mesin, aku terus menghala ke sebuah kedai menjual barangan pertukangan.


TANGGA. Itulah bahan pertama dan paling utama yang aku perlukan dalam usaha untuk memulakan kembali survival aku dalam bisnes ini.


Sebaik TANGGA itu aku bawa balik. Anak - anak aku keriangan. Seolah - olah TANGGA itu bakal membawa keluarga keluar dari himpitan hidup.


YA. Dan INSYAALLAH. TANGGA itulah yang akan menjadi faktor perubahan dalam bisnes aku. Setelah aku memulakan bisnes ini, antara yang menjadi penghalang utama untuk menerima tawaran ialah kekurangan alatan dalam bisnes.


Sekarang bukan lagi masa untuk aku berehat. Sekarang adalah waktu dimana aku perlu berjuang bermati - matian. Setelah lebih dari 100 kali aku berusaha dan menghadiri sessi temuduga, dan tetap gagal, dan setelah usaha aku untuk berniaga tidak menampakkan sebarang usaha kearah kejayaan. Kini, aku perlu bersedia dan terus melawan, anasir - anasir yang boleh menggugat kehidupan aku.


Aku bukan sahaja perlu bersaing dengan peniaga lain. Dan ini merupakan persaingan yang sihat. Aku juga perlu melawan 'anasir jahat' yang berada dalam diri aku. Yang telah berusaha untuk menakluki diri aku selama ini.


Bak kata seorang pemimpin hebat di negara kita "LAWAN TETAP LAWAN!"